Международный альянс
для развития христианского образования

Генрі Тейвз (Henry Toews) пішов у вічність.

Генрі Тейвз (Henry Toews) пішов у вічність.

З глибоким сумом ми повідомляємо про смерть нашого дорогого колеги, людину Божу та популярного лектора на багатьох конференціях з християнської шкільної освіти в нашій частині світу у 1990-і роки. Генрі Тейвс у ті перші роки також надавав важливі консультації та досвід засновникам попередника МАРХО – Центру просвітницьких програм МАХШ.

Наш дорогий брат Генрі Тейвз помер у своєму будинку в Канаді в неділю, 12 березня 2023 року, у віці 89 років. У Генрі залишилися Елізабет, його любляча дружина, а також його діти Джоана, Тереза, Тімоті та Марк, а також його численні онуки та правнуки. Генрі Тейвз, молодший із шести дітей, народився 1933 року в Манітобі у батьків німецького походження, які раніше жили та займалися сільським господарством у Запорізькій області. У віці 9 років Генрі присвятив своє життя Христу. Після закінчення університету він відчув явне покликання стати вчителем. Під час викладання у своєму рідному місті він познайомився з Юніс Вібе, на якій одружився у 1959 році. Разом у них було троє дітей: Джоана, Тереза ​​та Тімоті. В 1962 році Генрі прийняв посаду директора середньої школи. На жаль, лише через шість років його дружина Юніс померла від раку у віці 28 років. Генрі одружився вдруге 1969 року з Маргарет Нойфельд, вчителькою. Незабаром після цього Генрі прийняв посаду директора середньої школи в іншому місті. У пари народився син Марк. У 1976 році Генрі та Маргарет відчули сильне бажання переїхати до Німеччини та взяти на себе керівництво Black Forest Academy, міжнародною приватною християнською школою-інтернатом для дітей місіонерів. Генрі та Маргарет вклали своє серце і душу в цю школу, залишивши спадщину, яку неможливо переоцінити. З розпадом Радянського Союзу з'явилися нові можливості у сфері християнської освіти. У 1992 році Генрі прийняв новий виклик як регіональний директор Міжнародної асоціації християнських шкіл (МАХШ) у його філії в Будапешті, Угорщина. Звідти він надав підтримку християнському шкільному руху, що виник у кількох країнах Східної Європи, включаючи Україну, Росію та Латвію. Перебуваючи в нашому регіоні, Генрі часто наголошував на важливості міжконфесійної гармонії та співробітництва в галузі християнської освіти. На жаль, невдовзі після переїзду в Будапешт у Маргарет діагностували рак, і вона померла у 1994 році. Генрі знову зазнав болю чоловіка, який втратив рідну людину. Через кілька років Генрі знову отримав щастя, коли в 1997 році одружився з Елізабет Віллмс (це знову була вчителька!). Елізабет стала його партнером у всіх сферах його життя, включаючи роботу в центрі МАХШ у Будапешті та викладання на конференціях по всій Східній Європі.

Коли люди коментували, чи почував себе Генрі нещасливим, втративши двох дружин, він просто відповідав, що йому «…пощастило мати три щасливі шлюби». Мало хто міг зробити таку заяву.

У 2001 році Генрі та Елізабет звільнилися з роботи в Європі та повернулися до Вінніпега, де вже жили їхні діти. Генрі продовжував працювати з Вінніпега від імені МАХШ, насамперед допомагаючи школам в Африці. За кілька років Генрі офіційно вийшов на пенсію. Під час виходу на пенсію Генрі страждав від низки проблем зі здоров'ям. Однак він присвятив стільки часу та енергії, скільки дозволяло його здоров'я своїй родині та церкві Меннонітського братства Макайвора.

Генрі прожив дуже насичене життя і залишив незабутню спадщину завдяки своїй прихильності до служіння, особливо в просуванні християнської освіти. Він був повністю відданий своєму Господу, завжди вдячний за життя та служіння, яке йому було дано. Усім нам, хто знав і любив його, його дійсно, не вистачатиме.